Delfshaven

Historisch Delfshaven, een prachtig historisch gebied in het westen van Rotterdam, nodigt u uit voor een bezoek! Met meer dan 600 jaar geschiedenis staat dit stukje Rotterdam garant voor een heerlijk dagje uit.

Historisch Delfshaven heeft u als bezoeker zeer véél te bieden. Van leuke winkels, restaurantjes, musea en bezienswaardigheden, tot het volgen van workshops en het bezoeken van evenementen.

Geschiedenis

Delfshaven diende ooit als voorhaven voor de stad Delft. Deze stad die een open verbinding met de zee ontbeerde, gebruikte Delfshaven als zeehaven. Door het graven van de Delfshavense Schie, waarmee in 1389 een begin werd gemaakt, kwam de zee ‘binnen bereik’. En zo ontstond het havenstadje ‘Delfshaven’ waar in eerste instantie o.a. de kost werd verdiend met de haringvisserij en walvisvaart en later met het distilleren van jenever.

Naast een welvarende periode heeft Delfshaven ook roerige tijden gekend, zoals de inval van de watergeuzen in 1572 en de verwoestingen die werden aangericht tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten.

In 1577 werd Piet Hein in Delfshaven geboren. Wie kent hem niet? Deze zeevaarder die zijn naam zelf schreef als Heyn maakte in 1628 de Spaanse zilvervloot buit. De straat waarin zijn geboortehuis staat, is later omgedoopt tot, hoe kan het ook anders, de Piet Heynstraat. Op de gevel van zijn geboortehuis ziet u zijn wapen dat bestaat uit een kraai (piet) en een heining (heyn). Dit wapen vindt u ook op het standbeeld van Piet Heyn terug even verderop aan de Achterhaven.

Ook de bekende kunstschilder Kees van Dongen heeft zijn wieg staan in dit historische deel van Rotterdam. De kunstenaar werd op 26 januari 1877 geboren en bracht een groot deel van zijn jeugd in Delfshaven door. Voor de schilder Van Dongen, die o.a. bekend staat  om zijn vele schilderingen van het vrouwelijk naakt, was de vrouw zijn ‘muze’.

Verder geniet Delfshaven natuurlijk internationale bekendheid door de Pilgrim Fathers (Pelgrimvaders). 30 leden van deze afgescheiden groep protestanten (puriteinen) vertrokken vanuit Delfshaven met het schip de ‘Speedwell’ voor de overtocht naar Noord-Amerika. De Speedwell werd daarbij vergezeld door het schip de Mayflower. Delfshaven trekt om die reden nog steeds een groot aantal bezoekers vanuit de Verenigde Staten die komen bewonderen waar ‘hun voorvaderen’ de reis naar het nieuwe land zijn begonnen.

Bezienswaardigheden

Sinds 1972 wordt het historische deel van Delfshaven aangemerkt als “beschermd stadsgezicht”. U vindt hier dan ook een keur aan historische bezienswaardigheden waarvan een groot gedeelte toegankelijk is voor het publiek. Zo is het ‘zakkendragershuisje’ inmiddels een informatiepunt geworden. Museum ‘De Dubbelde Palmboom‘ bestaande uit twee aan elkaar gebouwde pakhuizen diende vroeger als graanpakhuis onder de naam ‘Denemarken’ en de enige nog in werking zijnde Rotterdamse bierbrouwerij ‘De Pelgrim‘ deed vroeger dienst als Raadhuis.

Historisch Delfshaven: een bezoek meer dan waard!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS